Norges Bank

50-kroneseddel - motivene

Format: 128 x 60 mm. Sedler med årstall f.o.m. 2003 er oppgradert bl.a. med bredere sikkerhetstråd og med teksten Norges Bank i klar skrift. Sedler med årstall f.o.m. 2008 (trykt i utlandet) har en bokstav foran serienummeret.

Forside

 

Hovedmotivet på forsiden er et portrett av Peter Christen Asbjørnsen. Asbjørnsens fortelling "En Sommernat paa Krogskoven" danner utgangspunkt for forsidens bunntrykk. Den skaper også tilknytning til hans virke som forstmester.

Den 12-kantede formen i kobbertrykk med en sekskant inni tar utgangspunkt i et spindelvev. Her er flere sikkerhetselementer samlet.

I vannmerkefeltet er avbildet en vidjespenning. Askeladden slo vidjespenningen omkring skjæra i eventyret om Prinsessen som ingen kunne målbinde. Vidjespenningen ble ellers benyttet både på kuband, til inngjerding og på kløvmeiser. Den kan også stå som symbol på Asbjørnsens makeløse evne til å samle det beste i den folkelige fortellertradisjon.

Utført av grafiker Sverre Morken.

Bakside

 

Som på forsiden tar også baksiden utgangspunkt i fortellingen "En Sommernat paa Krogskoven".

De fleste av oss har vel vært ved et stille skogsvann en sommernatt og blitt fascinert av den trolske følelsen av å se ned i vannet hvor skyene speiler seg, en øyestikker summer forbi og nøkkerosene står i blomst. Dette er noe en rekke norske bildekunstnere har latt seg inspirere av, mest kjent er vel Kittelsens fabelaktige tegninger rundt dette tema.

Nøkkelen i høyre nedkant av seddelen er et symbol Asbjørnsen blant annet bruker i eventyret Stabbursnøkkelen i rokkehodet, hvor gårdsgutten på en snedig måte avslører skryt og løgn hos de han hadde tenkt skulle bli de fremtidige svigerforeldre - nøkkelen kan ellers være et symbol i overført betydning om det å åpne for kontakt med de underjordiske.

Utført av grafiker Arild Yttri.

Publisert 4. mai 2017 22:00
Publisert 4. mai 2017 22:00