Norges Bank

Hamsun 200-krone jubileumsmynt i sølv

Sølvmynten ble utgitt i anledning av 150-årsjubileet for Knut Hamsuns fødsel. Det var Nasjonalbiblioteket på vegne av Kultur- og kirkedepartementet som hadde fått ansvaret for den offisielle markeringen av jubileet.

Knut Hamsuns forfatterskap har stor litterær og kulturhistorisk betydning. Hamsun er en av Norges tre nobelprisvinnere i litteratur, og hans forfatterskap har hatt sterk innflytelse både på norsk og internasjonal litteratur.

 

Mynten har pålydende verdi 200 kroner og ble utgitt med et opplag på maksimalt 40.000 stk. Faktisk opplagstall ble 16 300 stk. Sølvmynten ble satt i omløp 19. februar 2009, og utgitt i proof-kvalitet. Den er tvungent betalingsmiddel.

Utforming og tekniske data
Mynten er preget ved Det Norske Myntverket etter følgende spesifikasjoner:

  • Diameter: 32 mm.
  • Vekt: 16,85 gr.
  • Sølvinnhold: 925/1000 Ag
  • Rand: Glatt


Myntens jubileumsside som er designet av Enzo Finger, viser Hamsuns navnetrekk, fødsels- og jubileumsår, gjengivelse av notater til verket Markens Grøde og antydninger av forfatterens ansiktstrekk. En radering laget av Horst Janssen er benyttet som grunnlag for ansiktstrekkene © Horst Janssen / BONO 2009. 

Sølvmyntens advers er utformet av formgiver ved Det Norske Myntverket, Ingrid Austlid Rise. Motiv: Kronet riksvåpen. Omskrift: KONGERIKET NORGE, årstall og valørangivelse. Det Norske Myntverkets merke, hammer og bergsjern, er plassert mellom årstall og valørangivelse.

Sist endret 30. januar 2009 09:00