Norges Bank

Kunnskapssenteret

Norges Banks Kunnskapssenter er et interaktivt læringssenter med fokus på økonomi og er spesielt vinklet opp mot Norges Banks rolle og oppgaver i samfunnet. I kunnskapssenteret kan dere delta i spillet Horisont.

Om spillet Horisont

Kan man lære økonomi og samtidig ha det gøy? Vi tror det. Vårt interaktive spill, Horisont, tar dere gjennom et tankeeksperiment: Hva skjer dersom vi brått fjerner de grunnleggende brikkene i den moderne økonomien? Og vil vi sammen klare å bygge den opp igjen?

Spillet bygger på lærerplanen i samfunnsøkonomi i videregående skole og tar for seg generelle, økonomiske problemstillinger, samt Norges Banks rolle og oppgaver. Horisont-spillet passer for videregående skoler, høyere utdanning, bedrifter og organisasjoner.

Påmelding til Horisont-spillet

Påmelding til Horisont-spillet gjøres av lærer eller kontaktperson. Vi sender påmeldingsbekreftelse med lenke til begrepsliste og navneliste for deltakere.

Book tid

Praktisk informasjon

Varighet: 3 timer
Pris: Gratis (et måltid inkludert)
Tid: Hverdager kl 09.00 og 13.00
(Andre tidspunkter må avtales spesielt)
Antall: 12-30 pers. per gruppe
Språk: Norsk eller engelsk
Sted: Bankplassen 2, Oslo

Reisestøtte

Norges Bank tilbyr reisestøtte til videregående skoler utenfor Osloregionen. Mer informasjon om reisetilskudd (pdf) Frist for å søke om reisetilskudd: vårsemester 1. november, høstsemester 1. mai. Ta kontakt for mer informasjon: E-post til kunnskapssenteret.

02:31

Se hvordan spillet Horisont spilles.

Case-NM junior

Vinnerne av Case-NM Junior 2023/2024

Vellykket 2023/2024!

Vi takker alle lærere og elever som har deltatt i årets Case-NM Junior. Totalt 34 skoler fra hele landet deltok i årets konkurranse. Vinnerne av oppgaven om pengepolitikk ble August Hallingstad, Asbjørn Christiansen og Peder Rostock fra Wang Toppidrett og om Oljefondet, Nuria Stormoen-Holter og Ebba Jakobine Bell fra Elvebakken vgs. Vinnerne ble invitert til å delta på den årlige middagen til Case-NM for studenter. Gratulerer og takk for god innsats til alle som deltok!

Om konkurransen

Norges Bank Kunnskapssenter utfordrer alle elever som studerer økonomifag i videregående skole til å delta i vår konkurranse om pengepolitikk og Oljefondet. 

Vinnerlaget inviteres til den årlige middagen før finalen til Case-NM for studenter i mars.

Les mer om konkurransen

Fagdag for lærere

Norges Banks kunnskapssenter arrangerer årlig et seminar for lærere som underviser økonomi i videregående skole. Formålet med fagdagen er å gi deg som lærer faglig påfyll og aktuelt stoff som kan inspirere og bidra inn i undervisningen.

Mer informasjon

Foredrag for videregående skole

Det interaktive foredraget "En sentralbank i krisetid" bygger på de samme læringsmålene som i Horisont-spillet, men er i større grad vinklet mot de oppgavene Norges Bank har hatt i den økonomiske krisen etter korona. Elevene deles inn i grupper og vil deretter konkurrere om å høste mest poeng ved å svare på spørsmål og løse oppgaver. Vi kommer og holder foredraget på deres skole og det varer i ca. 2 timer.

Kontakt oss gjerne for mer informasjon om tilrettelegging av nivå og tekniske krav i klasserommet.

 

Interaktive læringssentre

Nettverket Ut av klasserommet tilbyr samfunnsaktuelle og engasjerende læringsspill for skoleklasser. Seks læringssentre i Oslo er med i nettverket.