Norges Bank

Pressemelding

Minnemyntutgivelse i 2020

I 2020 er det 100 år siden forfatteren Anne-Cath. Vestly ble født. Norges Bank har besluttet å utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere jubileet.

Foto: Sjøwall

Det vil være første gang en kvinnes meritter blir hedret med en norsk minnemynt.

Forslaget til minnemyntutgivelsen kommer fra en rådgivende komité etablert av Norges Bank. Komiteen består av personer med særlig kompetanse på mynter og mynthistorikk, norsk historie og konstitusjonelle forhold.

«Vestlys arbeid, ikke bare som forfatter, men som en selvstendig kvinne, var banebrytende ved at det tok opp allmenne og relevante temaer på nye måter. Forfatteren skrev blant annet om nye familieformer og kjønnsrollemønstre, og klarte å kombinere lekne fortellinger med et dypere alvor. Hun bidro i stort monn til å fremme barnas leselyst», skriver komiteen i sin begrunnelse.

Anne-Cath. Vestly (1920-2008) regnes som en av landets mest betydningsfulle barnebokforfattere. Gjennom sine bøker satte Vestly ord på hvordan det var for jenter og gutter å vokse opp i etterkrigstidas Norge. Vestly var også en kjent skikkelse i radio og TV. Stemmen hennes ble særlig kjent gjennom programposten Barnetimen for de minste. Bøkene trykkes i stadig nye opplag, og flere av fortellingene er blitt filmatisert.

Nøyaktig tidspunkt for minnemyntutgivelsen vil bli fastsatt senere.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 2. oktober 2019 10:00