Norges Bank

Pressemelding

Motivet «I arbeid» skal prege jubileumsmynt i 2019

Norges Bank skal i 2019 utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere 150-årsjubileet for Gustav Vigelands fødsel. Billedkunstner Håkon Anton Fagerås vant konkurransen om utforming av jubileumsmotivet.

Norges Bank inviterte fem kunstnere til en konkurranse om utforming av jubileumsmotivet på myntens bakside. Vinner av konkurransen ble Håkon Anton Fagerås, med motivet «I arbeid» (se vedlagt bilde).

Motivet viser Vigeland i arbeid ved kavaletten, i det han betrakter sitt verk Fosteret (fra barneplassen i Vigelandsparken). Juryen skriver i sin vurdering blant annet:

«Motivet har en finstemt komposisjon der kunstnerens blikk er rettet mot verket. Sammen med Vigelands blikkretning danner posituren en trekant som binder kunstneren og verket tydelig sammen. [...] Den litt røffe modelleringen synliggjør billedhoggerens arbeidsprosess. Kunstneren har med hell billedgjort tankearbeidet som ligger bak Vigelands omfattende produksjon.»

Det vil bli gjort mindre justeringer i motivet før mynten settes i produksjon. Forsiden vil som ved tidligere utgivelser være et kongeportrett.

Det planlegges flere arrangementer gjennom jubileumsåret, blant annet en stor jubileumsutstilling i Vigeland-museet og en landsdekkende vandreutstilling i samarbeid med Nasjonalmuseet.

Tidspunkt for utgivelse av mynten blir fastsatt senere.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 28. september 2018 10:00
Publisert 28. september 2018 10:00