Norges Bank

Pressemelding, Ny Seddelserie

Norges Bank lanserer ny 100- og 200-kroneseddel

De to første valørene i Norges nye seddelserie settes i sirkulasjon 30. mai 2017.

– Dette er en stor og viktig milepæl i arbeidet med å utgi nye pengesedler. Sedlene vi lanserer i dag er et avansert grafisk produkt som vil fungere som et trygt og effektivt betalingsmiddel i mange år framover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Økt sikkerhet

De nye sedlene inneholder nye sikkerhetselementer som publikum bør gjøre seg kjent med.

– Sikkerhet og tillit til kontanter som betalingsmiddel er hovedgrunnene til at vi nå lanserer nye sedler. Publikum må kunne ha tillit til at en 100-kroneseddel faktisk er verdt 100 kroner. Samtidig må det være lett å sjekke at den er ekte, sier Trond Eklund, som er prosjektleder for den nye seddelserien.

Publikum bør legge merke til to nye sikkerhetselementer. Nederst til venstre på forsiden av de nye sedlene er det en ring som «flyter» når du beveger seddelen, og du kan se et fargespill. Vipper du seddelen fram og tilbake, vil du kunne se at ankerkjettingen til høyre på seddelen rører på seg.

I likhet med tidligere utgaver, er den nye seddelserien også utstyrt med vannmerke og sikkerhetstråd.

Gamle sedler blir ugyldige

Den gamle 100- og 200-kroneseddelen vil i en periode sirkulere parallelt med de nye sedlene, og vil være gyldig som betalingsmiddel fram til 30. mai 2018. Deretter er Norges Bank pliktig til å veksle inn sedlene i minst ti år.

– Vi oppfordrer publikum til å bruke gamle sedler eller sette dem inn på bankkonto i god tid før 30. mai neste år, sier Eklund.

Motiver fra havet

Alle valørene i den nye seddelserien har motiver som viser havets betydning for Norges nærings- og velferdsutvikling. Hovedmotivet på 100-kroneseddelen er et vikingskip, mens torsken er blikkfang på 200-kroneseddelen. På baksiden skimtes et lasteskip og en fiskebåt i horisonten.

Sedlene er utformet av Norges Banks seddeldesignere Arild Yttri og Morten Johansen. Designet på forsidene tar utgangspunkt i forslag fra Metric Design og Terje Tønnessen. Baksideforslagene er laget av Snøhetta Design. Hovedmotivene er tegnet av kunstneren Sverre Morken. Lundefuglmotivet i vannmerket tar utgangspunkt i et bilde tatt av fotografen Tom Schandy.

Den nye 100- og 200-kroneseddelen er trykket hos Oberthur Fiduciaire i Frankrike.

Lanseres i Lofoten

Den offisielle lanseringen av de nye sedlene skjer i Svolvær 30. mai klokken 14.00. Fra samme tidspunkt vil den nye 100- og 200-kroneseddelen være tilgjengelig for bankene ved Norges Banks sentralbankdepoter i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.

– Det finnes knapt noe sted som speiler hovedmotivene på 100- og 200-kroneseddelen bedre enn Lofoten. Skrei fra lofotfisket har mettet mager i inn- og utland i århundrer, og regionen har en fortid som maktsentrum i vikingtiden. Derfor er vi veldig glade for å kunne markere lanseringen av de nye sedlene i Lofoten, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

50- og 500-kroneseddelen i den nye seddelserien utgis høsten 2018, mens 1000-kroneseddelen kommer i 2019.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 30. mai 2017 10:00

02:12

Nye sedler - slik sjekker du at sedlene er ekte

Publisert 30. mai 2017 10:00