Norges Bank

Sjekk at seddelen er ekte

En pengeseddel er et svært avansert grafisk produkt. Du skal kunne se og føle at ekte sedler er verdt langt mer enn papiret de er trykket på.

For at vi lett skal kunne skille mellom ekte og falske, inneholder norske sedler mange sikkerhetselementer. Noen er synlige, andre ikke.

Sikkerhetselementene som er beregnet for publikum er de samme på alle valørene, bortsett fra ankerkjettingen som ikke finnes på 50-kroneseddelen.

100-kroneseddel utgave VIII, forside

1 Flytende ring

Nede til venstre på seddelen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter og du kan se et fargespill. Se video

2 Ankerkjetting

Til høyre på seddelen kan du se en ankerkjetting som er integrert i papiret. Når du vipper på seddelen, ser det ut som kjettingen beveger seg. Se video

Ankerkjettingen finnes på alle valørene, unntatt 50-kroneseddelen.

3 Vannmerke

Vannmerket i papiret blir synlig når du holder seddelen opp mot lyset. Vannmerket viser hodet på en lundefugl og valørtallet. Lundefuglmotivet benyttes på samtlige valører.

4 Sikkerhetstråd

Når du holder seddelen opp mot lyset, ser du sikkerhetstråden som en gjennomgående, mørk strek som er integrert i papiret.

De nye sedlene har flere sikkerhetselementer som skal hjelpe publikum å skille en ekte seddel fra en falsk:

Trykk med perlemoreffekt

Ved å se skrått inn på baksiden av seddelen, kan du se et to-farget motivelement trykket med en effekt som ligner perlemor. På 100-kroneseddelen kan du se en globus og på 200-kroneseddelen et sjømerke. Dette motivet er også trykket i valørens hovedfarge nede til høyre.

Fluorescerende effekter

Når seddelen blir belyst med ultrafiolett lys, vil det lyse opp designelementer som ellers er usynlige. På forsiden kan du blant annet se en lundefugl, og på baksiden et rektangel med valørtallet.

Mikroskrift

Flere steder på sedlene vil du finne tall og bokstaver som er trykket i svært liten skrift. Disse er vanskelige å se uten bruk av forstørrelsesglass.

Sist endret 23. mai 2017 14:43

02:09

Nye sedler - nye sikkerhetselementer

Last ned mobilappen

Mobilappen «Nye sedler» viser de sentrale sikkerhetselementene som hjelper deg å skille en ekte seddel fra en falsk.

Last ned fra App Store

Tilgjengelig på Google Play

Sist endret 23. mai 2017 14:43