Norges Bank

Pressemelding

Styringsrenten uendret på 1,5 prosent

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent.

– Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å være lavere enn tidligere antatt. På den andre siden har inflasjonen vært litt høyere enn ventet og kronen har svekket seg noe. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten er lav fordi prisveksten er lav og rentene ute er svært lave. Samtidig er det stor forskjell mellom styringsrenten og rentene ut til publikum.

Vekstutsiktene både hjemme og ute er litt svekket. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi vurderes nå å være nær et normalt nivå. Lønnsveksten har avtatt. Det er utsikter til at det tar lengre tid før inflasjonen tar seg opp mot inflasjonsmålet.

– Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Det er utsikter til at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller noe lavere det nærmeste året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1–2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 19. september 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

For mer informasjon, se "Hovedstyrets vurdering" i Pengepolitisk rapport med vurdering av finansiell stabilitet 2/13.

Figurer og bakgrunnsmateriale

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 20. juni 2013 10:00

44:41

Rentemøte 20. juni 2013

Publisert 20. juni 2013 10:00