Norges Bank

Pressemelding

10-kronemynt i anledning 200-årsjubileet for Henrik Wergelands fødsel

I 2008 er det 200 år siden Henrik Wergeland ble født. For å markere denne begivenheten utgir Norges Bank en 10-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg.

Utgivelsen skjer etter initiativ fra Wergeland 2008, som er et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalbiblioteket, Riksarkivet og Eidsvoll 1814

 - 10-kronen blir satt i sirkulasjon på Henrik Wergelands fødselsdag tirsdag 17. juni, opplyser direktør Trond Eklund i avdeling for kontante betalingsmidler. Mynten har samme format og legering som den ordinære 10-kronemynten og blir tvungent betalingsmiddel.  - Lanseringen av den nye 10-kronen vil skje i sammenheng med at Wergeland 2008 markerer fødselsdagen med flere arrangementer i Oslo sentrum. Ett av arrangementene vil skje på Bankplassen hvor Norges Bank holder til, og i den forbindelse vil det være mulig for publikum å veksle til seg den nye 10-kronen, sier Eklund.

Som adversmotiv (forside) på mynten benyttes kongeportrettet av Harald V slik det har vært brukt på sirkulasjonsmynter med spesialpreg de senere år. Adversmotivet er utformet av formgiver Ingrid Austlid Rise ved Det Norske Myntverket. Myntens reversmotiv (bakside) er utformet av Enzo Finger og viser Henrik Wergelands briller og navnetrekk.

Det har tidligere i år blitt utgitt en jubileumsmynt i sølv for å markere jubileet. Sølvmynten har pålydende verdi 200 kroner, og utgis med et opplag på maksimalt 40.000 stk. Motivene på jubileumsmynten i sølv er de samme som på sirkulasjonsmynten. Mynten kan kjøpes direkte fra Norges Bank via vår nettbutikk: www.norges-bank.no/myntsalg/  

Bilder og beskrivelser av sirkulasjons- og jubileumsmynten er lagt ut på våre nettsider www.norges-bank.no.

For nærmere opplysninger om utgivelsene, vennligst kontakt:
Assisterende direktør Leif Veggum telefon 22 31 62 93
Seniorrådgiver Ragnhild L. Solberg telefon 22 31 64 54

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 12. juni 2008 10:00