Økt risiko, men det norske finansielle systemet er robust
I den halvårlige rapporten Finansiell stabilitet vurderer Norges Bank sårbarhet og risiko i det finansielle systemet.
Verdensøkonomien er preget av usikkerhet rundt det fremtidige handelsregimet og vekstutsiktene ute ser svakere ut. Det er økt risiko for uro og tilbakeslag som kan svekke finansiell stabilitet.
– Usikkerheten om den videre økonomiske utviklingen er større enn normalt. Dersom handelsrestriksjoner og økt usikkerhet skulle føre til et tilbakeslag internasjonalt, kan det smitte til norsk økonomi og øke bankenes tap på utlån. Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet vurderer likevel det norske finansielle systemet som robust, sier visesentralbanksjef Pål Longva.
Kravet til motsyklisk kapitalbuffer vedtas hvert kvartal. Komiteen besluttet på møtet 7. mai å holde kravet uendret på 2,5 prosent.
– Bankene i Norge er solide, og de har likviditets- og kapitalbuffere som gjør at de kan tåle betydelige tap og uro i finansmarkedene uten å måtte stramme inn på utlån. I møte med usikkerhet er det viktig å opprettholde denne motstandskraften, sier Longva.
Soliditetsstresstesten i rapporten illustrerer at de store norske bankene samlet sett tåler store utlånstap og fortsatt har kapasitet til å gi lån dersom bufferkrav settes ned. Det er likevel noe variasjon i utlånskapasiteten på tvers av bankene.
Likviditetsstresstesten tar utgangspunkt i et lite sannsynlig, men tenkelig scenario og viser at bankene samlet sett har likviditetsreserver nok til å klare en lengre periode med kraftig stress uten tilførsel av ny markedsfinansiering.
Det er et betydelig krysseierskap av OMF (obligasjoner med fortrinnsrett) mellom bankkonsernene. Uro i OMF-markedet kan redusere bankenes likviditetsreserver og svekke deres evne til å reise ny finansiering.
Harmonisering og forenkling av regelverk er høyt på dagsorden internasjonalt, og i flere land er det økt press for å lempe på kravene til kapital i bankene.
– Det er gode grunner til å se på muligheter til å forenkle et komplekst og omfattende regelverk, men det bør ikke gå på bekostning av motstandskraften i det finansielle systemet, avslutter visesentralbanksjefen.
Kontakt:
Pressetelefon: 22 31 60 60
E-post: presse@norges-bank.no