Norges Bank

Pressemelding

Landslovjubileet 2024 markeres med minnemynt

Norges Bank gir 1. februar ut en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov.

Motiv

Jubileumsmotivet «Segl» er utformet av designer Michael Guilfoyle. Motivet er en moderne omarbeiding av Magnus Lagabøtes ryttersegl (1278), som viser en ridende konge med løftet skålvekt. Tolv prikker representerer lagrettens medlemmer.

Valget av «Segl» ble gjort etter en konkurranse der fem kunstnere deltok. I sin vurdering av vinnermotivet skriver juryen blant annet:

«Motivet er fint modellert og i god harmoni med et middelaldersk stiluttrykk. (..) Motivet og utformingen binder sammen middelalder og nåtid, og skaper rike assosiasjoner til kongen, rettssystemet og lovgivningen». 

Som forsidemotiv på mynten benyttes kongeportrettet av Harald V slik det har vært brukt på sirkulasjonsmynter med spesialpreg de senere år. Motivet er utformet av Ingrid Austlid Rise, formgiver ved Det Norske Myntverket.

Mynten utgis som vanlig sirkulasjonsmynt, og vil etter hvert vil dukke opp som ordinær veksel i butikker. I tillegg stilles minnemynten ut på Historisk museum fra 1. til 25. februar 2024, og vil kunne kjøpes i museumsbutikken til både Historisk museum og Nasjonalbiblioteket.

Detaljer om mynten finner du her

 

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 1. februar 2024 10:00