Norges Bank

Pressemelding

Motivet «15 000 km» skal prege jubileumsmynt i 2021

Norges Bank skal i 2021 utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere 250-årsjubileet for Hans Nielsen Hauges fødsel. Med minnemyntutgivelsen ønsker Norges Bank å markere Hans Nielsen Hauges viktige bidrag til å utvikle demokrati og næringsliv i Norge. Billedkunstner Håkon Anton Fagerås vant konkurransen om utforming av jubileumsmotivet.

Norges Bank inviterte fem kunstnere til en konkurranse om utforming av jubileumsmotivet på myntens bakside. Vinner av konkurransen ble Håkon Anton Fagerås, med motivet «15 000 km» (se bilde).

Motivet viser Hauge som leser og som vandrer. Juryen skriver i sin vurdering blant annet:

«Han er på vei for å spre sitt budskap, motivert og inspirert av skriften. Den sterke personskildringen knytter an til Hauge som skaperen av en folkelig religiøs bevegelse basert på flid, handel og håndverk. Han blir noe mer enn en forkynner. Boken og ranselen er gode attributter som sammen med figurens bevegelse tydeliggjør Hauge, samtidig som det kan skape nysgjerrighet og undring

Det vil bli gjort mindre justeringer i motivet før mynten settes i produksjon. Forsiden vil som ved tidligere utgivelser være et kongeportrett.

Tidspunkt for utgivelse av mynten blir fastsatt senere.

Billedkunstner Håkon Anton Fagerås med motivet.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 18. november 2020 10:00