Norges Bank

Pressemelding

Gulltransporten er blitt utstilling

For første gang stilles gullet fra gulltransporten 9. april 1940 ut. Torsdag 8. mai åpnes utstillingen «Den tunge bagasjen» på Historisk museum.

«Den tunge bagasjen» er tittelen på utstillingen med 13 932 gullmynter, som til sammen veier 136 kilo. Disse gullmyntene utgjør en del av gullet som ble fraktet i all hemmelighet ut av Oslo 9. april 1940. Gullet var med på å finansiere den norske kongefamilien og regjeringen og deler av motstandskampen under annen verdenskrig. Gullet har hittil vært oppbevart i hvelvet hos Norges Bank, og er aldri tidligere vist.

– Gullet er ikonisk i Norges Banks saga og gulltransporten likeså i nyere norsk historie, forteller kurator for utstillingen, professor Svein H. Gullbekk ved Kulturhistorisk museum.

– Gullbeholdningen har tjent nasjonen på ulike vis. Lenge sto den som en garanti for kronens verdi. Da vi ble invadert i 1940 var gullet en viktig reserve som lett kunne veksles om. Derfor måtte det reddes ut. Jeg er svært glad for at vi nå for første gang får anledning til å stille ut deler av gullmyntene sammen med historien om den dramatiske transporten, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Utstillingen inneholder også 26 meter med illustrasjoner i tegneserieformat utført av Mélanie Sourisseau. Illustrasjonen viser det dramatiske hendelsesforløpet da gullet ble fraktet ut av landet under invasjonen 9. april 1940.

Norges Bank har i samarbeid med Kulturhistorisk museum bygget en av verdens sikreste museumsutstillinger med den største samlingen av gullmynter.

Utstillingen åpner i den nye Norges Bank-salen i Historisk museum den 8. mai kl. 17.30 ved sentralbanksjef Øystein Olsen.

For publikum er utstillingen åpen fra 9. mai.

«Den tunge bagasjen» er en del av utstillingen «Ja, vi elsker frihet» i Historisk museum som åpner 17. mai.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 7. mai 2014 15:30