Nyhet
Sentralbanksjefen holdt årstalen
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holdt den årlige talen «Økonomiske perspektiver» i Norges Bank torsdag kveld. I talen fokuserte hun blant annet på at Norge er en liten, åpen økonomi som i stor grad må ta det som skjer i verden rundt oss for gitt.
Sentralbanksjefen åpnet talen med å vise til Victor Normans lærebok «En liten åpen økonomi»:
– Beskrivelsen passer godt om landet vårt. Åpenhet og handel har vært helt avgjørende for vår velstand, sa hun.
Innsikten boken formidler er minst like relevant i dag, sa Ida Wolden Bache.
– Rammene for global handel og samarbeid er satt i spill. Det er krig i Europa, og i flere land ser myndighetene behov for å ruste opp. Slik verden ser ut nå, må hensynet til nasjonal sikkerhet og beredskap vektlegges. Men gevinstene fra handel med utlandet er der like fullt, særlig for en liten økonomi som vår.
Sentralbanksjefen understreket at vi må ta lærdom fra de fem turbulente årene vi har bak oss, hvor avveiingene i pengepolitikken var krevende.
– Prisveksten viste seg gjentatte ganger å bli høyere enn vi hadde anslått. Rentene i landene rundt oss økte raskt, og kursen på norske kroner svekket seg. Vi ville ikke bremse økonomien mer enn nødvendig. Hensynet til sysselsettingen veide tungt. Samtidig måtte vi forhindre at prisene fortsatte å stige raskt, med fare for at inflasjonen skulle bite seg fast.
Wolden Bache sa at vi må være forberedt på uro i verdensøkonomien fremover. Dette vil trolig påvirke norsk økonomi.
– En full handelskrig der alle land hever sine tollsatser parallelt, kan virke som et globalt kostnadssjokk og gi lavere økonomisk aktivitet og høyere prisvekst. Men det er fortsatt usikkerhet om hvordan det nye handelsregimet vil se ut.
– Enn så lenge er det usikkert hvordan et endret handelsregime vil påvirke prisutsiktene, og dermed renteutsiktene her hjemme.
Sentralbanksjefen understreker at mandatet for pengepolitikken gjør oss godt rustet til å håndtere det som måtte komme. Samtidig peker hun på at det kan være fornuftig med regelmessige evalueringer av mandatet.
– Vi mener vi har et godt mandat for pengepolitikken i dag. At Stortinget og regjeringen har holdt fast ved mandatet gjennom perioden vi har bak oss, har vært viktig. For at vi skal lykkes med å få prisveksten helt tilbake til målet, bør det ikke oppstå tvil om hva som er oppdraget vårt. […] Så mener jeg ikke med det at mandatet aldri skal være gjenstand for evaluering. I flere andre land gjennomgås mandatet for pengepolitikken regelmessig.
Den norske kronen har de siste årene har vært svakere enn tidligere. Vi har ikke et mål for kronekursen.
– Endringen som forårsaker at kronen svekker seg, kan være uønsket. Men når endringen først har skjedd, kan svekkelsen være en fordel fordi den letter tilpasningen til en ny økonomisk realitet. De økonomiske realitetene kan vi ikke unnslippe, heller ikke om vi hadde hatt en fast valutakurs, sa sentralbanksjefen.
I en urolig verden må vi også være forberedt på at Oljefondet kan falle mye i verdi. Sentralbanksjefen avsluttet talen med å se fremover.
– Trolig har vi mer turbulens i vente. De store overskriftene vies krig, handelskonflikter og politiske spenninger i og mellom land. […] Spørsmålet er hvordan vi som en liten, åpen økonomi best kan ruste oss for det som kommer. Jeg er ganske sikker på hva svaret ikke er. Svaret er ikke å lukke oss inne. Norge har mye å tjene på et åpent, regelbasert handelssystem, sa Ida Wolden Bache.