Norges Bank

Nyhet

«Falske» sedler viste seg å være ekte

Norges Bank oppfordrer publikum til selv å sjekke sikkerhetselementene som er lett synlige på norske sedler.

23. november gikk politiet i Møre og Romsdal ut med en pressemelding om at de hadde beslaglagt 11 falske pengesedler i Ålesund. Nå har både Norges Bank og Kripos undersøkt de beslaglagte sedlene, og konstatert at de er ekte.

– Vi setter pris på at både publikum og politiet er oppmerksomme. Samtidig er det er alvorlig hvis det skapes tvil om ektheten til sedler der sikkerhetselementene er intakte og godt synlige. Norske sedler er et høyteknologisk produkt, og det er enkelt å sjekke at de faktisk er ekte, sier direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, Leif Veggum.

De beslaglagte sedlene i Ålesund var tilsølt og til dels gjennomsiktige, men sikkerhetselementer som vannmerke, flytende ring og ankerkjetting var godt synlige på bildene som politiet publiserte.

Falske sedler er heldigvis ikke et stort problem i Norge. Antall falske sedler er lavt sammenlignet med andre land, og de som er avdekket har vært enkle å oppdage.

– Norske sedler er blant de sikreste i verden. Sikkerhetselementene som er integrert i sedlene er veldig vanskelige å kopiere, samtidig som de er enkle å sjekke, sier Veggum.

Rett før jul er det høysesong for bruk av kontanter. Veggum oppfordrer publikum til selv å sjekke at sedlene de mottar er ekte ved å følge denne enkle prosedyren:

Vend litt på seddelen og sjekk at den flerfargede ringen i det nedre venstre hjørnet beveger seg, og du ser et fargespill

Vipp seddelen fram og tilbake og sjekk at ankerkjettingen til høyre på seddelen beveger seg (denne finnes ikke på 50-kroneseddelen)

Hold seddelen opp mot lyset og sjekk sikkerhetstråden.  

Hold seddelen opp mot lyset og sjekk vannmerket av en lundefugl 

 

På denne nettsiden finner du blant annet en informasjonsvideo og en app som viser hvordan du går fram.

 

Pressekontakt: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no.

Publisert 14. desember 2023 21:15