Økt konkurranse på foretakslån
- Serie:
- Utlånsundersøkelse
- Nummer:
- 1/2025
Etterspørselen etter lån fra husholdninger og foretak økte noe i første kvartal 2025. Bankene rapporterte om noe lettelse i kredittpraksisen knyttet til førstehjemslån som følge av endringer i utlånsforskriften. Utlånsrentene på foretakslån falt noe mer enn ventet, mens utlånsmarginen falt litt. Bankene meldte om en ganske stor økning i konkurransen på lån til foretak og litt økt konkurranse på boliglån. Bankene venter om lag uendret etterspørsel fra både husholdninger og foretak i andre kvartal.[1]
Husholdninger
Samlet rapporterte bankene at etterspørselen etter lån med pant i bolig økte noe i første kvartal 2025, se figur 1. Etterspørselen etter førstehjemslån økte noe, mens etterspørselen etter fastrentelån falt litt, etter en økning de to siste kvartalene. Bankene venter at etterspørselen etter boliglån vil være om lag uendret i andre kvartal, se figur 2.
Bankene rapporterte om noe lettelse i kredittpraksisen knyttet til førstehjemslån, men også en liten lettelse for husholdningene samlet sett, se figur 1. De aller fleste bankene nevner endringer i utlånsforskriften som en viktig faktor til lettelsen. På spørsmål om hvordan endringen i egenkapitalkravet har påvirket deres kredittpraksis, meldte syv av ni banker at de nå gir noen flere lån til førstegangskjøpere enn før, men at de ikke ser en tendens til at alderen på førstegangskjøperne har gått ned. Halvparten av bankene rapporterte at det har vært noe mindre bruk av realkausjon ved låneopptak. Bankene venter om lag ingen endring i kredittpraksis i andre kvartal.
En økning i kredittpraksis betyr en lettelse og en reduksjon betyr en innstramming. Tall frem til 4. kvartal 2024 er basert på svar fra SpareBank 1 SR-Bank, fra 4. kvartal 2024 er tallene basert på svar fra SpareBank 1 Sør-Norge. Fra 4. kvartal 2024 er ikke Danske Bank lenger en del av utvalget som rapporterer for personmarkedet.
Samlet rapporterte bankene at finansieringskostnadene for lån med pant i bolig falt noe, og de venter om lag ingen endring i andre kvartal, se figur 3. Utlånsmarginen økte litt i første kvartal, mens utlånsrentene på boliglån er om lag uendret. Fem av ni banker rapporterte om litt økt konkurranse i første kvartal, og de forventer at dette vil fortsette i andre kvartal 2025. Bankene har rapportert om økt konkurranse på boliglån det siste året.
På spørsmål om hvordan bankene vurderer sannsynligheten for en økning i kostnader knyttet til blant annet boligforsikring og energiforbruk når de gjør sine kredittvurderinger, rapporterte åtte av ni banker at de nå legger mer vekt på slike kostnader enn tidligere. Videre rapporterte åtte av ni banker at energimerket til boligen har en effekt på lånebetingelsene.
Foretak
For lån til ikke-finansielle foretak rapporterte bankene samlet om en liten økning i etterspørsel i første kvartal 2025, se figur 4. Utnyttelsen av kredittlinjer og etterspørselen etter fastrentelån var om lag uendret. Bankene hadde ventet en økning i etterspørselen etter lån til næringseiendom i første kvartal, men rapporterte at den var om lag uendret. I andre kvartal venter bankene om lag uendret etterspørsel etter lån, både for næringseiendomsfortak og for ikke-finansielle foretak samlet. Bankene meldte samlet om uendret kredittpraksis i første kvartal, og de venter uendret kredittpraksis i andre kvartal.
En økning i kredittpraksis betyr en lettelse og en reduksjon betyr en innstramming. Tall frem til 4. kvartal 2024 er basert på svar fra SpareBank 1 SR-Bank, fra 4. kvartal 2024 er tallene basert på svar fra SpareBank 1 Sør-Norge.
Bankene rapporterte at utlånsrentene på foretakslån falt noe mer enn ventet i fjerde kvartal 2024, mens utlånsmarginen falt litt i første kvartal, se figur 5. De venter at både utlånsrentene og utlånsmarginen vil falle litt i neste kvartal. Finansieringskostnaden på foretakslån var om lag uendret, og bankene venter at finansieringskostnadene vil være om lag uendret også i andre kvartal. Videre meldte bankene om en ganske stor økning i konkurransen på lån til foretak. Økningen var større enn ventet, opp fra tidligere kvartaler. Bankene venter at konkurransen vil fortsette å øke litt i andre kvartal, og har rapportert om økt konkurranse på foretakslån siden andre kvartal 2024.
I denne runden spurte vi om bankenes vurdering av næringseiendom det siste halvåret. Fire av ti banker meldte om økt salg av eiendommer som følge av økonomiske problemer hos låntaker i første kvartal, se figur 6. To av ti banker rapporterte om noe økte krav til egenkapital ved nye lån med pant i næringseiendom, mens to banker meldte at kravet har falt noe. Videre rapporterte syv av ti banker om lag uendret risiko både for at låntakere i næringseiendom kan komme til å misligholde lånene sine, og for at de kan komme i brudd med vilkår i låneavtalen knyttet til rentedekningsgrad. Spørsmålet om egenkapitalkrav ble sist stilt i første kvartal 2024. Da meldte fire av ti banker om økte krav til egenkapital. Spørsmålene om bankenes risikovurdering ble sist stilt i tredje kvartal 2024. Da meldte halvparten av bankene om noe økt risiko i begge risikosegmentene. En tolkning av at det var flere banker som meldte om økte egenkapitalkrav og økt risiko forrige gang spørsmålene ble stilt, kan være at bankene som nå svarer uendret, fortsatt vurderer risikoen som økt, men at den ikke har økt videre siden forrige vurdering.[2]
Vi spurte også om bankenes vurdering av foretak innen eiendomsutvikling det siste halvåret, se figur 7. Disse spørsmålene ble sist stilt i tredje kvartal 2024. Halvparten av bankene rapporterte om noe økt risiko i første kvartal for at låntakere innen eiendomsutvikling kan komme til å misligholde lånene sine. Til sammenlikning meldte seks av ti banker om økt risiko i dette segmentet i tredje kvartal 2024. Blant disse var det to banker som rapporterte at risikoen hadde økt mye. Videre meldte fire av ti banker om noe økt risiko i første kvartal for at låntakere innen eiendomsutvikling kommer i brudd med vilkår i låneavtalen knyttet til både egenkapitalandel og betjeningsevne. I tredje kvartal 2024 var det til sammenlikning fem av ti banker som meldte om noe økt risiko for å komme i brudd med vilkår knyttet til egenkapitalandel, og seks av ti banker som meldte om økt risiko knyttet til betjeningsevne, derav to banker som meldte at risikoen hadde økt mye. Som for spørsmålene for næringseiendom er en mulig tolkning av at det var flere banker som meldte om økt risiko i forrige spørsmålsrunde, at bankene som nå svarer uendret, fortsatt vurderer risikoen som økt, men at den ikke har økt videre siden forrige vurdering.
Fotnoter
[1] Svarene i denne undersøkelsen ble levert i perioden mellom 25. mars og 3. april 2025. Fem av ti banker leverte sine svar 3. april.
[2] Spørsmålet om salg av eiendommer er stilt for første gang i denne runden.
Rettelse 30. april kl 10.50: I setningen "På spørsmål om hvordan endringen i egenkapitalkravet har påvirket deres kredittpraksis, meldte syv av ni banker at de nå gir noen flere lån til førstegangskjøpere enn før, men at de ikke ser en tendens til at alderen på førstegangskjøperne har gått ned." ble det endret fra ti til ni banker.
En kvartalsvis utlånsundersøkelse som bidrar til å belyse endringer i etterspørselen etter og tilbudet av kreditt, samt endringer i bankenes lånebetingelser. Formål med utlånsundersøkelsen