Norges Bank

Pressemelding

Motivet «Triangeltekst» skal prege jubileumsmynt i 2023

Norges Bank skal i 2023 utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere at det i 2023 er 250 år siden Kartverket ble etablert.

Etableringen av Kartverket var en betydelig nasjonal begivenhet i en tid da Norge ennå ikke var en selvstendig stat. Kartene bidro til å definere nasjonen, de understøttet forsvaret av territoriet og etableringen av samfunnskritisk infrastruktur, og de bidro til at landet, kysten og havet ble tatt i bruk på nye og sikrere måter.

Norges Bank inviterte fem kunstnere til en konkurranse om utforming av jubileumsmotivet på myntens bakside. Vinner av konkurransen ble Torgeir Husevaag med motivet «Triangeltekst» (se bilde).

Vinnerutkastet er en kartografisk fortolkning av Norge og Svalbard gjennom 72 + 11 rektangler. Norgesfiguren deler myntflaten i to. Den venstre viser lengde- og breddegrader samt Svalbard i et buefelt. Juryen skriver i sin vurdering blant annet:

«Den stiliserte fremstillingen av Norge leder tanken mot kartblader, som Kartverket har produsert helt siden det ble opprettet. Den kan også forstås som et bilde dannet av piksler, et uttrykk for de digitale arbeidsformene som dominerer Kartverkets virksomhet i dag.»

Tidspunktet for utgivelse av mynten blir fastsatt senere.

Kunstner Torgeir Husevaag med motivet «Triangeltekst»

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 25. oktober 2022 10:00