Norges Bank

Pressemelding

Ny 500-kroneseddel i omløp fra 7. juni

En ny 500-kroneseddel blir satt i omløp mandag 7. juni. Dette er den fjerde valøren i Norges Banks nye seddelutgave (utgave VII). Den første var 200-kroneseddelen som kom i 1994, og de neste var 50- og 100-kronesedlene som begge ble utgitt i 1997.

Den siste valøren i utgave VII, 1000-kroneseddelen, er planlagt utgitt i løpet av 2001.

Alle sedlene i den nye utgaven har forskjellig størrelse, de øker med 5 mm i høyden og 8 mm i lengden for hver stigende valør. Dette er gjort for å imøtekomme et ønske fra blinde og svaksynte for lettere å kunne skille valørene fra hverandre.

Portrett på sedlene
Ved valg av historiske personer til portrettene i den nye seddelutgaven har Norges Banks seddelkomité søkt blant kvinner og menn som har satt sitt preg på vitenskap, kunst og annen kultur. Fysikeren Kristian Birkeland er portrettert på 200-kroneseddelen, eventyrsamleren Peter Christen Asbjørnsen på 50-kroneseddelen og operasangeren og vår første operasjef Kirsten Flagstad på 100-kroneseddelen.

Den nye seddelen har forfatter og Nobelprisvinner Sigrid Undset (1882-1949) på portrettsiden.

Hennes debutroman Fru Marta Oulie som kom ut i 1907 ble til etter utrettelig arbeid om natten mens hun arbeidet på kontor i Kristiania. Sigrid Undsets gjennombrudd som forfatter kom imidlertid med samtidsromanen Jenny fra 1911, men det var først og fremst middelalderromanene med trilogien om Kristin Lavransdatter som førte til at hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1928. Hennes livsverk omfattet 33 bøker og flere hundre artikler.

Den nye seddelen
Seddelen er holdt i en lys brun fargetone. Forsiden er utformet av 1. grafiker Sverre Morken i Norges Bank og viser et portrett av Sigrid Undset som ung. Rosetten til venstre har elementer inspirert av hennes blondekrager, og bunnmønsteret tar utgangspunkt i et mønster fra eldre norsk billedvev der korset er en viktig del. Det har også elementer fra eldre åklær fra Gudbrandsdalen, og den blanke stripen med holografiske effekter inneholder motiv fra treskjæring fra Urnes stavkirke.

Baksiden er utformet av 2. grafiker Arild Yttri. Den viser en krans av hveteaks og villroser med utgangspunkt i Kransen, den første boken om Kristin Lavransdatter. Også her tar bunnmønsteret utgangspunkt i eldre åklær fra Gudbrandsdalen.

Er seddelen ekte?
Det er en rekke sikkerhetsdetaljer i den nye seddelen. Holdt opp mot lyset ser man lett vannmerket og sikkerhetstråden, og den geometriske figuren på for- og baksiden faller sammen til et komplett mønster. På forsiden er det en 13 mm bred holografisk metallisert stripe med en norrøn hest og tallet 500 som motiv. Når lysets innfallsvinkler forandres, vil forskjellige deler av hesten lyse opp i varierende farger. På baksiden er det trykket en vertikal stripe som inneholder en rekke horisontale 500-tall i iriscerende farge.

Gamle sedler innløses i 10 år
500-kronesedlene utgave VI med portrett av Edvard Grieg vil sirkulere parallelt med den nye seddelen i en periode. Tilbaketrekking planlegges kunngjort i løpet av første halvår 2000, slik at den forblir tvungent betalingsmiddel til første halvår 2001. Den vil da kunne innløses i Norges Bank frem til 2011.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 2. juni 1999 00:00