Norges Bank

Pressemelding

Minnemynter til tusenårsskiftet

Kulturminister Anne Enger Lahnstein lanserte tirsdag Tusenårsmyntene - minnemynter i forbindelse med det kommende tusenårsskiftet. Myntene utgis av Norges Bank i samarbeid med Tusenårsskiftet - Norge 2000 as (Norge 2000). Tirsdag ble en sølvmynt presentert, mens en gullmynt blir presentert senere for utgivelse i år 2000.

Motivene på sølvmyntens forside er Den norske løve. Baksiden viser snitt av en trestamme (årringer), plassert på flaten slik at den symboliserer den oppadgående månen. Teksten TIDER SKAL KOMME fremstår i dels positivt og dels negativt relieff, og årringene i trestammen minner om at "slekt skal følge slekters gang".

Norge 2000 har ansvar for markedsføringen av myntene, mens Samlerhuset AS er engasjert som samarbeidspartner for salg og distribusjon.

Norge 2000 er opprettet av regjeringen for å forberede og gjennomføre markeringen av et nytt årtusen og markeringen av 100-årsdagen for unionsoppløsningen i 2005. Selskapet har hele landet som virkeområde, og koordinerer arrangementer, kulturaktiviteter og -prosjekter i hele perioden fram til 2005.

Utgivelsen av en minnemynt kommer inn som et viktig supplement til den flora av aktiviteter Norge 2000 har tatt initiativ til og som nå følges opp av kommunenes Tusenårskomiteer, frivillige organisasjoner og entusiastiske enkeltpersoner over hele landet.

Inntektene fra minnemyntsalget vil bli brukt til å få i gang nye Tusenårsprosjekter og nye kulturtiltak over hele landet. Inntektene vil sette Norge 2000 i stand til å utvide kulturløftet som regjeringen og Stortinget har lagt grunnlag for ved å gi tilsagn om 270 millioner kroner, i tillegg til forslaget om å bevilge 87 millioner kroner til såkalte Tusenårssteder i samtlige norske kommuner.

Mynten vil inneholde 1 unse (31,1 g) sølv, får pålydende verdi 100 kroner og blir tvunget betalingsmiddel. Den preges i kvalitet proof, som betyr at motivene fremstår i matt relieff på speilblanke flater. Opplaget er begrenset til 50 000 mynter.

Utgivelsesdato for mynten blir 1. september 1999, men det blir anledning til å forhåndsbestille den allerede nå. For at tildelingsprosessen skal bli rettferdig vil alle landets husstander få tilbud om å forhåndsbestille mynten. Myntens pris blir kr. 395 pr. stk.

Mynten er utformet av Ingrid Austlid Rise, som er formgiver ved Den Kongelige Mynt. Mynten leveres i et skrin og sammen med mynten følger et ekthetssertifikat.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 18. mai 1999 00:00