Norges Bank

Staff Memo

Likviditetsstyringen i Norge og utviklingen i bankenes likviditet

Author:
Erna Hoff
Series:
Staff Memo
Number:
10/2010

Innledning
Det operative målet for pengepolitikken er lav og stabil inflasjon med en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2,5 prosent. Hovedstyret i Norges Bank bestemmer styringsrenten, som er renten bankene får på sine innskudd i Norges Bank (foliorenten). Likviditetspolitikkens oppgave er å implementere pengepolitikken. Ved å tilføre tilstrekkelig likviditet til banksystemet blir de helt kortsiktige pengemarkedsrentene liggende nær styringsrenten. Samtidig vil forventninger om styringsrenten i framtiden være viktig for pengemarkedsrenter med lengre løpetid.

I Norge er det renten fra i morgen til overmorgen som er mest benyttet i den helt korte enden av pengemarkedet. Denne omtales som ”tomorrow-next”-renten (T/N-renten). Utviklingen i differansen mellom T/N-renten og forventet styringsrente fra i morgen til overmorgen (rentepåslaget) indikerer hvor bredt gjennomslag hovedstyrets beslutninger har i de kortsiktige pengemarkedsrentene. Likviditetspolitikken skal søke å holde rentepåslaget lavt og stabilt over tid.

Staff Memos present reports and documentation written by staff members and affiliates of Norges Bank, the central bank of Norway. Views and conclusions expressed in Staff Memos should not be taken to represent the views of Norges Bank.

ISSN 1504-2596 (online)

Published 20 September 2010 14:00
Published 20 September 2010 14:00