Norges Bank

500-kroneseddel - sikkerhetselementer

Alle norske sedler er trykket med kobbertrykk på bomullspapir. Dette gir en spesiell "følelse" som skiller seg fra kopier på vanlig papir. Merker du at en seddel føles annerledes når du mottar den, er det viktig å foreta noen ekstra kontroller.

Holografisk metallisk stripe

500-kroneseddelen har i likhet med 100, 200- og 1000-kronesedlene en holografisk metallisk stripe med en norrøn hest og tallet 500 som motiv til høyre for portrettet. Når du ser på denne stripen fra forskjellige vinkler, ser du det varierende fargespillet i motivet.

Se video

Vannmerke og sikkerhetstråd

Seddelen bærer portrett av Sigrid Undset. Når seddelen holdes opp mot en lyskilde, ser man lett vannmerket - et portrett av Sigrid Undset, samt sikkerhetstråden. Vannmerket består av et lokalisert portrett, det samme som på hovedbildet, og fremkommer i mørke og lyse toner. På nye sedler er det mulig å kjenne variasjoner i tykkelsen på vannmerket. Sikkerhetstråden sees i lyset som en mørk tråd med teksten "Norges Bank" i klar skrift.

Se video

Trykk med perlemoreffekt

På baksiden av seddelen er det en vertikal stripe med en rekke 500-tall. Dersom du ser på disse mens du vrir på seddelen, vil du se at de skifter farge. Dette kalles gjerne perlemoreffekt.

Se video

Rosett med skjult "N" og mikroskrift

Hvis du studerer seddelen ekstra nøye, finner du i tillegg mikroskrift og en "N" i rosetten som blir synlig når seddelen holdes på skrå mot en lyskilde. Flere steder på seddelens for- og bakside vil du finne tall og bokstaver som er trykket i meget liten skrift.

Gjennomlysningsregister

Videre er det et såkalt gjennomlysningsregister som er plassert nederst til høyre for portrettet. Det er et ornament med tre elementer som har et "motstykke" på baksiden. Dersom du holder seddelen opp mot lyset, vil de til sammen danne en komplett figur.

Fluorescerende effekter

Når hele seddelens for- og bakside holdes under ultrafiolett lys vil du se at deler av trykket lyser opp i varierende grad, samt små fibre i papiret som lyser opp.

Det finnes en usynlig blomst til venstre for portrettet, som kun kan sees i ultrafiolett lys. I tillegg vil det være trykk på begge sider av den holografiske metalliske stripen som lyser opp under ultrafiolett lys.

Se video

Publisert 4. mai 2017 21:00