Norges Bank

Pressemelding

Utgivelse av minnemynter i anledning 200-årsjubileet for Henrik Wergelands fødsel

I 2008 er det 200 år siden Henrik Wergeland ble født. For å markere denne begivenheten vil Norges Bank utgi en sirkulasjonsmynt med spesialpreg og en minnemynt i sølv.

Det har vært avholdt en kunstnerkonkurranse om utformingen av myntenes reversmotiv (bakside). Fem kunstnere ble invitert til å delta i konkurransen. Vinnermotivet er utformet av Enzo Finger og viser Henrik Wergelands briller og navnetrekk. Motivet på myntenes revers vil først bli offentliggjort ved lanseringen.

Som adversmotiv (forside) på begge myntene benyttes kongeportrettet av Harald V slik det har vært brukt på sirkulasjonsmynter med spesialpreg de senere år. Adversmotivet er utformet av formgiver Ingrid Austlid Rise ved Det Norske Myntverket.

Sirkulasjonsmynten med spesialpreg vil være en 10-krone, mens minnemynten i sølv vil få pålydende verdi 200-kroner. 

I forbindelse med utgivelse av myntene samarbeider Norges Bank med Wergeland 2008, som er et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalbiblioteket, Riksarkivaren og Eidsvoll 1814. Prosjektet er etablert på oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet for å planlegge og gjennomføre det offisielle jubileet.

Utgivelsen av begge myntene er planlagt å skje i forbindelse med hovedmarkeringen av jubileet.

For mer informasjon, vennligst kontakt assisterende direktør Leif Veggum (telefon 22 31 62 93) eller seniorrådgiver Ragnhild L. Solberg (telefon 22 31 64 54).

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 1. november 2007 10:00