Norges Bank

Pressemelding

Ny 5-kronemynt i omløp fra tirsdag

Hovedkasserer Sylvi Johansen i Norges Bank sier at 5-kronen er siste ledd i innføringen av den nye myntrekken som startet med ny 20-kronemynt 1. november 1994.

-Med den nye 5-kronemynten er den nye norske myntrekken komplett. Vi har fått en helt ny og harmonisk myntrekke som vi håper publikum vil sette pris på. De nye myntene er gjennomgående 25 prosent lettere enn de gamle og dermed mer praktiske i bruk, sier hun.

Sentralbanken har ved utformingen av den nye myntrekken hatt drøftelser med Forbrukerrådet, Norges Blindeforbund og Norsk Pensjonistforbund, som alle sterkt har anbefalt alternativet med hull for 1- og 5-kronemyntene.

Den nye 5-kronen er utformet av formgiver Ingrid Austlid Rise ved Den Kongelige Mynt. På forsiden har mynten St. Olavs ordens storkorskjede med ordenstegn. Øverst står omskriften: KONGERIKET NOREG. På hver side av ordenstegnet står Den Kongelige Mynts merke (korslagt hammer og bergsjern) og myntdirektør Jan Erik Johansens merke JEJ.

Baksiden har ornamentikk inspirert av akantusplantens blader i den norske treskjæreren Ole Moenes (1839-1908) stil, med smale bånd som snor seg mellom bladene. Over motivet står valørbetegnelsen 5. Under motivet står pregeåret som innskrift og KRONER som omskrift. Til høyre i ornamentikken står formgiver Ingrid Austlid Rises signatur IAR.

Myntens diameter er 26 millimeter og tykkelsen 2 millimeter. Vekten er 7,85 gram og randen riflet.

Den gamle 5-kronemynten slutter å være tvungent betalingsmiddel i første halvår i år 2000. Norges Bank vil innløse den gamle mynten fram til første halvår i år 2010.

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 11. september 1998 00:00