Utgave VII

50-kroneseddel

Format: 128 x 60 mm. Utgitt 20. januar 1997. Sedler med årstall f.o.m. 2003 er oppgradert bl.a. med bredere sikkerhetstråd og med teksten Norges Bank i klar skrift. Sedler med årstall f.o.m. 2008 (trykt i utlandet) har en bokstav foran serienummeret.

Forside

Hovedmotivet på forsiden er et portrett av Peter Christen Asbjørnsen. Asbjørnsens fortelling "En Sommernat paa Krogskoven" danner utgangspunkt for forsidens bunntrykk. Den skaper også tilknytning til hans virke som forstmester.

Den 12-kantede formen i kobbertrykk med en sekskant inni tar utgangspunkt i et spindelvev. Her er flere sikkerhetselementer samlet.

I vannmerkefeltet er avbildet en vidjespenning. Askeladden slo vidjespenningen omkring skjæra i eventyret om Prinsessen som ingen kunne målbinde. Vidjespenningen ble ellers benyttet både på kuband, til inngjerding og på kløvmeiser. Den kan også stå som symbol på Asbjørnsens makeløse evne til å samle det beste i den folkelige fortellertradisjon.

Utført av grafiker Sverre Morken.

Bakside

Som på forsiden tar også baksiden utgangspunkt i fortellingen "En Sommernat paa Krogskoven".

De fleste av oss har vel vært ved et stille skogsvann en sommernatt og blitt fascinert av den trolske følelsen av å se ned i vannet hvor skyene speiler seg, en øyestikker summer forbi og nøkkerosene står i blomst. Dette er noe en rekke norske bildekunstnere har latt seg inspirere av, mest kjent er vel Kittelsens fabelaktige tegninger rundt dette tema.

Nøkkelen i høyre nedkant av seddelen er et symbol Asbjørnsen blant annet bruker i eventyret Stabbursnøkkelen i rokkehodet, hvor gårdsgutten på en snedig måte avslører skryt og løgn hos de han hadde tenkt skulle bli de fremtidige svigerforeldre - nøkkelen kan ellers være et symbol i overført betydning om det å åpne for kontakt med de underjordiske.

Utført av grafiker Arild Yttri.

Ekthetskriterier (Flash) 

Bilde av ikke oppgradert 50-krone (1996 - 2002)

Bilde av alle gyldige 50-kronesedler f.o.m. 1996

Alle norske sedler er trykket med kobbertrykk på bomullspapir. Dette gir en spesiell "følelse" som skiller seg fra kopier på vanlig papir. Merker du at en seddel føles annerledes når du mottar den, er det viktig å foreta noen ekstra kontroller.

Ekthetskriterie

Vannmerke og sikkerhetstråd oppgradert seddel (årstall f.o.m. 2003-)

Når seddelen holdes opp mot en lyskilde, ser man lett vannmerket - et portrett av Peter Christen Asbjørnsen, samt sikkerhetstråden. Vannmerket består av en rad portretter, det samme som på hovedbildet, og fremkommer i mørke og lyse toner. På nye sedler er det mulig å kjenne variasjoner i tykkelsen på vannmerket. Sikkerhetstråden sees i lyset som en mørk tråd med teksten Norges Bank i klar skrift.

Se video

Ekthetskriterie

Sikkerhetstråden på ikke oppgradert seddel (årstall 1996-2002) sees også i lyset som en mørk tråd, men er tynnere enn sikkerhetstråden for den oppgraderte seddelen og har heller ikke tekst.

Sedler med årstall f.o.m. 2008 har i tillegg en bokstav foran serienummeret øverst til venstre på siden med portrettet av Asbjørnsen.

 

 

Ekthetskriterie

Rosett med skjult "N" og mikroskrift

Hvis du studerer seddelen ekstra nøye, finner du i tillegg mikroskrift, og en "N" i rosetten som blir synlig når seddelen holdes på skrå mot en lyskilde. Flere steder på seddelens for- og bakside vil du finne tall og bokstaver som er trykket i meget liten skrift.

Ekthetskriterie

Gjennomlysningsregister

Videre er det et såkalt gjennomlysningsregister, det lille merket under rosetten. Denne har et "motstykke" på baksiden, slik at hvis du holder seddelen opp mot lyset, vil de til sammen danne en komplett figur.

 

 

 

Ekthetskriterie

Fluoreserende effekter

Når hele seddelens for- og bakside holdes under ultrafiolett lys vil du se at deler av trykket lyser opp i varierende grad, samt små fibre i papiret som lyser opp.

Ekthetskriterie

Det finnes en usynlig pennesplitt over portrettet. Denne fluorescerer i gulgrønt under ultrafiolett lys.

Se video

 

Publisert1. august 2005 15:02
Endret 26. april 2010 13:26